ATATÜRK'ÜN AYDIN ZİYARETİ ANISINA



HOŞ GELDİN BÜYÜK GAZİ


Gerçek şu ki! Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, bilinçle “adım adım” kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik devrimlerle taçlandırmıştır. Eserlerini yerinde görmek, gerçek amacına ulaşıp ulaşmadığını denetlemek için yurtiçi gezilerine çıkmış, 3 Şubat 1931 Salı günü Aydın’a gelerek bir dizi ziyaret ve incelemeler yapmıştır. Bu yazıda 93 yıl önce Aydın’a gelen Atamızın ziyaretlerini değil eşitlik ve akılcılık karşıtlarının Cumhuriyet’e ve Atatürk’e niçin saldırdıklarını yazacağım.[1], [2]

Cumhuriyetle bir kişiye “tebaa” olmaktan kurtarılan halk, ülkeyi yönetecek tek ve üstün bir siyasi güç konumuna ulaşmıştır.

Şöyleki,

Kanun önünde herkes eşit kılınmış, hiç kimseye ve sınıfa ayrıcalık tanınmamıştır.

Bağımsız yargı kuruluşlarıyla hukukun birliği ve üstünlüğü sağlanmış, şeriye mahkemeleri kapatılmıştır.

Yabancılara tanınan hak ayrıcalıklar (Galatı Meşhur) kaldırılmıştır.

Enerji ve maden ruhsatları ile alt yapı hizmetleri devletleştirilmiştir.

Duyunu Umumiye kapatılmış, kabotaj millileştirilmiştir.

Mültezimlerin topladığı aşar vergisi iptal edilmiştir.

Osmanlı’nın vergi ödemeyen, askerlik yapmayan yönetici sınıflarına tanıdığı imtiyazlar iptal edilmiştir.

Vakıfların yönetimi devlete bağlanmış, din eğitimi ve hayır işlerine odaklanmaları sağlanmıştır.

Şirket kurma hürriyeti kanunla düzenlenmiş, Devlet İktisadi Teşebbüsleri kurulmuş, özel girişim, küçük sanayici, esnaf ve zanaatkar desteklenmiştir.

1929 ekonomik buhrana rağmen hizmete giren yüzlerce sanayi tesisiyle istihdam ve iktisadi büyüme sağlanmıştır.

Belediyelere su, kanalizasyon, havagazı, tramvay gibi alt yapı hizmetlerini kurmak ve işletmek yetkisi verilmiş, bu konudaki yabancı şirket imtiyazları iptal edilmiştir

Temel eğitim kurumları, imam hatip liseleri, meslek liseleri ve üniversiteler açılarak eğitim, tabana yayılmıştır.

Salgın hastalıklara karşı örgütlü bir mücadele yürütülmüştür. Koruyucu, önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetleri için dispanser ve hastaneler açılmıştır.

Devlet arazilerinden topraksız köylüye toprak dağıtılmıştır. Tarım merkezleri, tohum ve hayvan ıslah istasyonları kurulmuş, tarım iş makinaları üretime katılmıştır.

Bayındırlık alanında karayolları, demiryolları, köprüler ve limanlar inşaa edilerek yerleşimler birbirine bağlanmıştır. Güvenli, hızlı ve konforlu bir ulaşımın yanı sıra taşımacılık hizmetlerine nitelik kazandırılmıştır.

Kültür, edebiyat, sanat ve spor alanında toplum ihtiyaçları karşılanmış, sanat ve spor tesisleri yapılmış, Türk Radyosu ve Anadolu Ajansı kurulmuştur.

Yeni Türk alfabesi kabul edilerek kitaplar yazılmış, gazete ve dergiler yayınlanmış, çeviriler yapılmış, sözlük hazırlanmıştır. Türk dili ve Türk kültürü, etle tırnak gibi birbirinin ayrılmaz bir parçası haline getirilmiştir.

Türk toplumunu çağdaş uygarlık düzeyine eriştiren cumhuriyete karşı çıkanlar; gerçekte sınırsız ayrıcalıkları elinden alındığı için Cumhuriyet’e ve Atatürk’e saldırmaktadır. Her 3 Şubat’ta olduğu gibi bugün de Atamızı, İstasyon Meydanındaki tren rayları üzerine baş koyarak karşılayan efelerin bilinciyle bir kez daha anıyor, “Hoş Geldin Büyük Gazi” diyoruz.


Alper UZUNGÜNGÖR


***

Dipnotlar:

[1]Aynı gün Kubilay ve arkadaşlarını şehit eden güruhtan Derviş Mehmet isimli meczup ile 27 müridin idam cezası, Menemen’de Kubilay’ın başının kesildiği yerde infaz edilmiştir.

[2]Atatürk’ün Aydın Ziyaretleri için Ertuğrul Zekai Ökte’nin “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtiçi Gezileri” isimli eseri ile Günver Güneş’in “Mustafa Kemal Atatürk’ün Aydın Seyahatleri” isimli eseri en iyi kaynaktır.